Stephen Hawking 76 Yaşında Hayatını Kaybetti
Diyen Stephen Hawking, geldiğimiz yere, yani yıldızlara göçtü. Bana göre Einstein’dan sonra dünyanın en önemli fizik insanıydı. Einstein’ın doğduğu gün ve Pi sayısı günü 14 Mart 2018 tarihinde hayatını kaybetti. Aynı Einstein gibi O da 76 yaşındaydı. Yazmış olduğu kitaplar milyonlarca kişiye ulaşan, 76 yıllık zorlu hayatını beyaz perdeye taşıyan ve taşıyacak olan filmlere ilham olmuş teorik fizikçi Stephen Hawking…
Stephen Hawking kendisini tekerlekli sandalye kullanmaya mecbur bırakan ALS’ye yakalandığında 21 yaşındaydı. Ve bu teşhis kendisine koyulduğu zaman yalnızca bir kaç yıllık ömrü kaldığı söylenmişti. Ama hastalığın yavaş seyirle ilerlemesi sonucu, 76 yaşına kadar hayatını sürdürdü. ALS yalnızca sinir sistemine hasar vermişti ve geri kalan hayatını tekerlekli sandalye kullanıcısı olarak sürdürdü.
Einstein’dan sonra gelmiş geçmiş en önemli fizik insanı olarak nitelendirdiğimiz Stephen Hawking, Oxford ve Cambridge üniversitelerinde eğitim almıştır. Kuantum fiziği ve kara delikler, Stephen Hawking’in uzmanlık alanıydı.
Stephen Hawking’i diğer bilim insanlarından ayırıp, herkes tarafından bilinen ve sevilen birisi olmasını sağlayan en önemli özelliği şüphesiz ki sıradan bir insanın aklının alamayacağı en karmaşık konuları bile sade bir dille anlatıp, herkesin anlamasını sağlamasıydı.
76 yıllık hayatına sayısız ödüller sığdıran Stephen Hawking, ayrıca 3 çocuk babasıydı. En çok ilgilendiği konu ise uzayda mümkün olabilecek bir yaşamdı.
Türkiye medyasında saçma sapan başlıklarla yer alsa da Hawking’in bizlere çok önemli uyarıları olmuştur. Özellikle dünyadaki hızlı nüfus artışının, kullanabileceğimiz kaynakları gitgide kıtlığa sürükleyeceğini söylüyordu. Hayatını bilime adamış bir insan olarak, insan eliyle üretilen yapay zekanın insan zekasını geçeceğini düşünüp, yine insanoğlunun sonunu getirebileceğine dair endişeleri vardı. Öngörüleri ile bilim dünyasında çığır açan ve engelli bir birey olarak da yaşadığı tüm zorluklara karşı sürdürdüğü hayatı ile artık bizlere filmleri ve kitapları konu olan bir hayat öyküsü bıraktı.
Stephen Hawking sadece fizik alanındaki teorileri ve çalışmaları ile değil, bir engelli olarak sürmüş olduğu hayat yine de tüm insanlar için bir rol modeldir. Bugüne dek potansiyelini kullanmamış olan engelli bireyler için, en azından bundan sonraki süreçte ölümü ile dikkat çekip, tüketiciliği bir kenara bırakıp üretici hale gelmemizi sağlamasını temenni ediyorum.
Hayatının dörtte üçünü ALS ile tekerlekli sandalyede, vücudunu kullanamayacağı bir şekilde bilim üretmeye devam etmiş ve kendi deyimiyle Einstein’ın ömrünü adadığı her şeyin teorisini tamamlamayı istemiştir. Kendi rol modeli Einstein’ın doğum gününde hayatını kaybetmesi de Kozmos’un bir sürprizi oldu.
Umuyorum ki hayatı boyunca uğraştığı fiziksel ve ruhsal sıkıntılara rağmen düşünmekten vazgeçmeyecek, hiçbir engeli olmadığı halde zekasını kullanmayı reddeden kişilere ilham kaynağı olmuştur.