Kış Aylarını Güvenle Geçirebilmeniz İçin Gerekli Bilgiler

Sonbaharda yerleri kaplayan renkli kuru yaprakların zamanı geçince, mevsim kışa döner ve tekerlekli sandalye kullanıcıları için zor zamanlar başlar. Yerlerin ıslak ve zaman zaman buz oluşu, tekerlekli sandalye kullanıcıları için büyük handikap yaratıyor. Fakat bu durumlar kış mevsiminde dışarı çıkmak ve sosyalleşmek için engel değil.

Kış mevsimi bazen tekerlekli sandalye kullanan kişileri zorlu koşullara maruz bırakırken, güvenliğinin olmadığını düşündükleri için dışarıya çıkmaktan endişe duyuruyor. Bu da tekerlekli sandalye kullanan engellileri sosyalleşmekten uzak koyup eve kapalı tutabilir. Soğuk havada evde oturup, çay-kahve içerken battaniyenin altında oturup, dışarıyı ya da film izlemek birçoğumuzun favori aktivitesi olabilir. Fakat kış mevsiminde de eve kapalı kalmayıp, sosyal faaliyetlerde bulunmak, psikolojimizin için oldukça önemlidir.

Tekerlekli Sandalye Kullanıcılarının Kışın Dikkat Etmesi Gereken Güvenlik İpuçları

Kış çoktan geldi ve peşisıra soğuk havaları, karlı günleri ve kaygan zeminleri de getirdi. Bu koşullar herkes için tehlikeli olduğu gibi, özellikle fiziksel engele sahip bizler için büyük sıkıntılar yaratabilir. Soğuk kış günlerinde tekerlekli sandalye kullanıcıları ve bakıcılarının aklında tutmasının yararlı olduğunu düşündüğümüz bilgileri aşağıda sıralamaya çalışacağız.

Aman Yollara Dikkat

Kış aylarında tekerlekli sandalye kullanırken en çok yollara dikkat etmemiz gerekiyor. Yoğun şekilde kar birikmiş, üzerinden geçilmemiş yollardan ziyade, kar küreme aracı çalışan, tuzlanmış, insanların kullandığı yolları tercih etmeye çalışmalıyız. Araçlarda olduğu gibi tekerlekli sandalyenin de hareket etmesi için anahtar nokta “çekiş”tir. Kaldırımlarda, rampalarda, kaygan taş kaplı zeminlerde, buz olup olmadığını kontrol etmeliyiz. Başka alternatif yoksa ve bu tarz yollardan geçmeniz gerekiyorsa, mutlaka yardım istemeliyiz. Aracın kontrolünün sizden çıkacağı hiç bir harekette  bulunmayın.

Eller Önemli

Manuel tekerlekli sandalye kullanıyorsanız, ellerinizi korumak için el jantlarına geçirilen kılıflardan kullanmanız önemlidir. Bulunduğunuz bölgede bunu satan bir yer bulamazsanız da herhangi bir terziye diktiredebilirsiniz. Bu kılıflar, ellerinizi koruyacak, hem de el jantları kaygan olmayacağı için çekiş gücünüzü arttıracaktır.

Tekerlekli Sandalye İçin Kar Zinciri

Yine manuel tekerlekli sandalye kullanan engelliler, arka tekerleklerine karda daha iyi tutunabilmek ve lastiklerin kaymaması için, aşağıdaki resimde görünen şekilde zincir takabiliriz. Lastiğinizin ölçülerindeki zincir parçalarını, cırt isimli kelepçeler ile kolaylıkla bağlayabilirsiniz. Hem yeni bir dişli kış lastiği bakmanıza gerek kalmaz, hem de kendiniz yapabilirsiniz. Bu yüzden pek bir masraf çıkarmayacaktır. Ama tabii ki bunun yanı sıra kar tipi lastik kullanmak da oldukça önemli.

tekerlekli sandalye icin kar zinciri

projehocam.com

Zamanında Hazırlanın

Çoğu tekerlekli sandalye kullanıcısı, ulaşım aracı olarak sahip oldukları bu sandalyeler ile yetinmekte ya da yetinmek zorunda bırakılmaktadır. Eğer siz de bunlardan birisiyseniz, en önemlisi tekerlekli sandalyenizi keskin soğuklara, kar fırtınalarına ve suyla kaplı sokaklara hazırlamaktır. Eğer kişisel bir otomobil kullanıyorsanız da, kar lastiği taktırmayı ve aracın bütün fonksiyonlarının eksiksiz çalıştığına emin olmayı unutmayın.

Evinizde Acil Durum Kiti Bulundurun

Kışın kaç gün eve kapanmak zorunda kalacağınızı çoğu zaman kestirmek mümkün değildir. Bu günlere özel içinde su şişeleri, battaniye, çorap, tekerlekli sandalyenizi tamamen şarj edebilecek en az iki batarya, konserve yiyecekler ve elbette ilk yardım malzemeleri bulunduran bir acil durum çantası oluşturmanızda fayda vardır.

Bir Refakatçi Çağırın

Kar fırtınasının ortasında kaldıktan ya da sırılsıklam olduktan sonra eve döndüğünüzde, yalnız olduğunuzu fark etmek, stresinizi artırarak moralinizi düşürebilir. Arkadaşlarınızdan ya da ailenizden birinin kış ayları esnasında mümkün olduğunca sizinle zaman geçirmesini isteyebilirsiniz. Bu kişiler sizi zorlayıcı ve iç karartıcı kış aylarını daha rahat atlatmanızı sağlayacaktır; hem bir elin nesi var iki elin sesi var, öyle değil mi? Bir elektrik kesintisi yaşandığında sizin için ortamı ısıtıp, aydınlatacak birinin çevrede bulunması oldukça kullanışlı olacaktır. Dahası, kim karanlıkta tek başına kalmak ister ki?

>  Bangladeş’te El Pedalı ile Çalışan Güneş Enerjili Tekerlekli Sandalye Geliştirildi

Sıcak Kalın

Isının vücudunuzdan dışarı elleriniz, ayaklarınız ve başınız vasıtasıyla hızlıca uzaklaşabileceği göz önüne alındığında, bilhassa bu bölgelerinizi sürekli sıcak tutmak yararınıza olacaktır. O gün kullanmayacağınızı düşünüyor olsanız bile her zaman yanınızda bir çift eldiven, bere, atkı ve ayakkabınızın içinin su dolması tehlikesine karşı çorap bulundurmanız oldukça önemlidir. Kalın elbiselerden ziyade kat kat giyinmek çok daha kullanışlıdır ve soğuktan sıcak ortama geçerken ya da tam tersinde, kolaylıkla  üzerinizdekileri giyip çıkarabilmeniz, nerede olursanız olun sizi daha rahat ettirecektir.  Ancak bazen kıyafetler bile sizi kışın soğuğundan korumaya yetmeyebilir. Tekerlekli sandalyenizde ya da kişisel arabanızda, fazladan bir battaniye bulundurmak hiç olmamasından iyidir.

Çoğumuz soğuklardan korunmak için kalın giyiniyoruz ama vücuttaki ısıyı korumanın etkili yolu kat kat, üst üste giyinmekten geçiyor. Tek parça çok kalın bir giysiden ziyade, birkaç parça ince kıyafeti üst üste giymek çok daha etkili. Hem de bu sayede kapalı alana geçtiğinizde, üzerinizden birkaç parça kıyafeti çıkararak oturabilirsiniz ve dışarıya çıkarken tekrar giyinirsiniz.

Kıyafet seçerken pamuklu giysiler kullanmaktan uzak durmalıyız. Çünkü ıslandıkları takdirde çok zor kururlar. Soğuk havalarda dışarıya çıkarken mutlaka boğazımızı korumak için atkı ile sarmalıyız. Ayrıca vücudumuzda ilk soğuk ile temas eden, elleriniz gibi bölümleri korumak için mutlaka eldiven kullanmalısınız. Hem soğuktan koruyor hem de tekerlekli sandalyenizi elinizle daha rahat kullanmanızı sağlar. Eldiven tercih ederken dikkat etmemiz gereken, parmaklarınızın ve avucunuzun rahat hareket etmesini engelleyecek bir kumaştan yapılmamış olmasıdır.

Tekerlekli Sandalyenize de Kar Lastiği Taktırın

Düşünülenin aksine kar lastikleri sadece arabalar için var olan bir şey değildir, tekerlekli sandalyeler için özel tasarlanmış kar lastikleri de bulunmaktadır.  Yumuşak kauçuktan yapılan bu lastikler, kaygan zeminde kaymanızı ve karın ortasında saplanıp kalmanızı önler. İşinizi şansa bırakmayın.

Yedek Güç Kaynağı Bulundurun

Eğer elektrikli tekerlekli sandalye kullanıcısıysanız ya da elektrikle çalışan başka medikal  aletlere ihtiyacınız varsa, yanınızda her zaman fazladan bir güç kaynağı bulundurmanız önemlidir. Portatif jeneratörler çoğu kez hayat kurtarıcı olabilmektedir. Bununla birlikte acil durumlarda telefonunuzu şarj etmeniz için usb kablosu ile çalışan taşınabilir şarj cihazları da bulundurmanız sizi binbir türlü dertten kurtarabilir.

Akülü tekerlekli sandalye kullanıyorsanız, yahut scooter kullanıyorsanız özellikle kışın akülerin soğuk havada çok daha hızlı boşaldığını göz önünde bulundurmalısınız. Bu sebepten aktif akülü sandalye kullanıyorsanız, en az yedek bir çift akünüz olmalı ve bunu yanınızda dolu bir şekilde tutmalısınız.

İlaç Reçetenizi Yenileyin

Yukarıda da bahsettiğimiz üzere, kış aylarının kaç gün sizi evde kapalı bırakacağınızı bilemezsiniz. Mutlaka doktorunuzla konuşarak, ilaç reçetenizi doldurtun ve bunları bir an önce alarak, evinizde depolayın. Unutmayın ki belli ilaçların yokluğu, kimi hastalıklarda hayati tehlike arz etmektedir.

Bizim atladığımız ya da sizin özellikle uyguladığınız, kış aylarında güvenli bir şekilde tekerlekli sandalye kullanmak için önerileriniz bulunuyorsa, lütfen yorum kısmına yazıp bizlerle de paylaşmayı unutmayın.

About Author /

Tekerlekli sandalye ve aksesuarları tanıtımlarına, Türkiye'deki ve dünyanın diğer ülkelerindeki tekerlekli sandalye teknolojisi ile ilgili en son çıkan haberlere, tekerlekli sandalye kullanıcılarının yaşam koşullarını iyileştirecek bilgilere web sitemiz üzerinden ulaşabilirsiniz.

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Start typing and press Enter to search