Tekerlekli Sandalye Kullanan Çocuklarda En Etkili Terapilerden Biri Oyun
Tekerlekli sandalye kullanan çocuklarda, duyu bütünleme ve fizyoterapi konularında en etkili yöntemlerden birinin oyun terapisi olduğu tüm bilim çevreleri tarafından kabul edilmiş bir gerçek.
Oyun terapisi hareketsiz kalan ve bu yüzden Içe kapanık, tekerlekli sandalye kullanan çocuklara faaliyet yaptırmak, onlarla daha yakından iletişim kurabilmek adına uygulanan terapi yöntemlerinden biridir. Tekerlekli sandalye kullanan çocuklarda terapi uygulanırken, bunu bir oyun gibi sunduğumuz takdirde, sıradan yöntemlere göre çok daha fazla verim alınmaktadır. Çocuklar o esnada oyun oynadıkları fikrine kapıldıkları için kendilerini daha rahat hissederler ve sizin yapmasını istediğiniz faaliyeti istek ile kabul ederler. Kullanmadıkları uzuvurlarını çalıştırmak için egzersiz yaptıklarında yorgunluk hissine kapılıp, yapmak istemedikleri takdirde bunu oyunu dönüştürerek, zorlansalar da keyif aldıkları bir hale sokmak bizim elimizde.
Tekerlekli sandalyeden kalkmasını istediğinizde, bunu çok sıkıcı ve yorucu bulup bu isteğinizi geri çeviren bir çocuktan, uygun ortamı sağlayıp egzersizi oyun haline getirdiğinizde (örneğin kalkıp yere atlaması) hemen harekete geçecektir. Kollarını güçlendirme egzersizleri yaparken, bir şeyleri fırlatıp hedef almasını istediğinizde bunu çok daha zevkli yapacaktır. Hedef vurma oyunu hem kol kaslarını çalıştıracak, hem de beyin fonksiyonlarını kullandırtarak geliştirecektir.
Oyun Terapisi ile Egzersiz Yapmayı Sevdirmek
Evlerin içine kolayca kurulabilecek tünellerin içerisinden geçmeye çalışan çocukların, vücutlarını daha iyi tanıdıkları bilinmektedir. Yine tekerlekli sandalye kullanan ama emekleyip, sürünebilen çocuklara gün içerisinde hareket imkanı sağlanarak, sandalyelerinde olmadıkları takdirde veya yere düştüklerinde nasıl hareket edecekleri bilinci kazandırılabilir. Çocuklar kendilerine görev verildiğinde bunu yapmaktan kaçınır. Ama oyun oynamayı, eğlenmeyi, bir şey başarmayı sevdikleri için çok daha iyi konsantre olmaktadırlar.
Tekerlekli sandalye kullanan çocuklar, egzersizleri oyun şeklinde yaptıkları takdirde, motivasyon kazanmaktadırlar. Oyun oynayarak yapılan çalışmalar, sadece fiziksel engelli çocuklarda değil, tüm çocuklar üzerinde başarılı sonuçlar vermektedir.
Vücudunu tam olarak kullanamadığı için iş yapmaktan kaçınan çocuklar, oyun ile karşılaştıklarında kendiliğinden aktivite içerisine girmeye istek duyarlar. Bu egzersizler hem fiziksel kapasitelerini arttırmakta, hem de kendi becerilerini geliştirmektedir. Bu sayede çocuğun ihtiyaç halinde kendi bakımını üstlenebileceği edinimi kazanabilir. Sadece küçük çocuklarda değil, tekerlekli sandalye kullanan her yaş grubundaki çocuk için, problem çözümünde oyun terapisi kullanılabilmektedir. Çocuğun yaşına uygun oyuncaklar ve aktiviteler sağlanarak hedefler sunulup, onları zorlayıp, kapasitelerinin arttırılması sağlanabilir.
Psikomotor Gelişim Geriliği Olan Tekerlekli Sandalye Kullanan Çocuklar
Bir faaliyet esnasında, tekerlekli sandalye kullandığı için uzak duran çocukların, oyun ortamı oluşturulduğu takdirde kendiliğinden dahil olma isteği gösterdikleri bilinmektedir. Özellikle psikomotor gelişim geriliği olan tekerlekli sandalye kullanıcıları, emeklemek, konuşmak gibi becerilerin yanında, bir aktiviteyi başlatmak, bunu sürdürmek ve bitirmek gibi hayatın içerisine dair becerileri de kazanmış olur. Bu yüzden psikomotor gelişim geriliği olan tekerlekli sandalye kullanan çocuklarda, fizyoterapi uygulanırken, hareket becerisi verildiği kadar, oyun becerisi de kendilerine sunulmalı ve gelişmeleri sağlanmalıdır.
Anaokulu ya da ilkokula giden ve günlük hayata katılma gibi becerilerde eksikliği olan çocuklar için, oyun terapisi uygulanırken, aynı durumdaki tekerlekli sandalye kullanan çocuklar için de bu yöntem ile beceri kazandırılarak fizyoterapi uygulanması oldukça önemlidir.